• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Merhaba,

Duyuruları Whatsapp üzerinden yapmaya başladık, duyuru almak isteyenler numaralarını bildirebilir. Akıllı telefonu olmayanlara duyuru malesef gelmeyecek.


Ankara Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 35,0619   35,1251
EURO 36,4162   36,4818
       
Özlü Sözler
İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)
Son Ziyaretçi Yorumları
Zeki Bayırcı
1987-1990 yılları arasında Külah köyünde öğretmenlik yaptım. Dronla yapılan çekimi izledim. Çok değişmiş. O dönemden tanıdıkları da vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Kalanlara sağlık sıhhat afiyetler diliyorum. Özellikle bana her konuda yardımcı olan İzzet Kulaksız amcaya Rabbim gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaAllah.

Galip OŞKUN
Yapılan bağışlar dolayısıyla köylülerimize teşekkür ederim. Bunun bir gelenek haline gelmesini ve köyümüzün kalkınmasına yardımcı olmasını yürekten dilerim. Emeği geçen herkese saygı ve sevgilerimi iletirim. Galip COŞKUN

Galip COŞKUN
Aile büyüğümüz Elmas (COŞKUN) ÇELİK'in vefatı dolayısıyla heran yanımızda olan, cenazeye katılan, telefonla arayarak acımızı paylaşan bütün dost ve yakınlarımıza ailemiz adına teşekkür ederim. Galip COŞKUN


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız
Köyümüzün Tarihçesi


KÜLAH KÖYÜNÜN HATIRLANAN TATİHÇESİ

COŞKUN ve ÇAĞIN AİLELERİNİN SOY GEÇMİŞİ:

Osmanlı devleti idari bölünmesine göre sondan başa doğru gidildiğinde kariye (köy), kaza (ilçe),sancak (küçük il), vilayet (büyük il)dir. Atacoşkun diye adlandırdığımız kişinin adına ulaşılamamıştır ancak o zamanlar Hisarkavak (Asarkavak), Merzifon, Amasya, Sivas idari bağlanış daha sonra Çorum'un sancak merkezi olması nedeniyle Asarkavak, Mecitözü, Çorum olarak değişmiştir ve Atacoşkun Asarkavak köyünde yerleşiktir. Daha sonradan o köyden ulaşabildiğimiz yakınların ifadelerine göre aile Horasan (İran'ın doğusu) civarindan Erzurum'a, oradan da Asarkavak'a gelip yerleşmiştir. Aile bir anlaşmazlık sonucu parçalanarak Merzifon, Alaca - Külah köyü ve Mecitözü - Hisarkavak (Asarkavak) köyü olmak üzere üçe bölünmüştür. Merzifondaki aileye tam olarak ulaşılamadığından sağlıklı bilgi edinilememiş ancak Asarkavak'taki akrabalarla görüşülebilmiştir. Külah Köyü'ndekiler Coşkun ve Çağın, Asarkavaktakiler ise Yüksel ve Subaşı soyadlarını almışlardır. Durum özetlenecek olursa Atacoşkun'un çocukları Tatar Ali, Kel Süleyman, Keziban, Hüseyin Yüksel ile adını bilemediğimiz ve köyde yaşanan bir kan davası sonucu Merzifon'un bir köyünde zorunlu iskana tabi tutulan beş kişi kardeştirler. Bu beş kardeşten Hüseyin Yüksel Asarkavak'ta kalmış. Tatar Ali, Kel Süleyman ve Keziban Çorum, Alaca İlçesi Külah köyüne köylerindeki kan davalı aile ile gerginliğin artması üzerine kendiliklerinden göçmüş, adı belirlenemeyen beşinci kardeş ise o dönemki yasalar gereğince bütün malları satılarak Merzifon'un bir köyünde iskana tabi tutulmuştur.

***

ÇORUM, ALACA VE KÖYÜMÜZLE İLGİLİ BİR İKİ SÖZ
 
Köyümüz ve tarihiyle ilgilenenlerin köyümüzün bağlı bulunduğu Çorum ve Alaca tarihi ile de ilgilenmeleri doğal ve kaçınılmazdır. Ama kişilerin bu ilgilerini abartılı ve gereksiz tarihi bilgilerle değil de birkaç cümleyle karşılamak, sıkmadan tarihin içinde gezintiye çıkararak gidermek mümkündür sanıyorum.
Çorum bilindiği üzere Hatuşaş'lılara başkentlik yapmasına karşın Osmanlı yönetiminde çok çok önemli konumda olmamıştır. Türk egemenliğine geçtiğinden bu güne değin hiç el değiştirmeden Türklerin elinde kalmıştır. 1921 yılına kadar Ankara vilayetine bağlı bir sancak, yani küçük il olarak kalmış, 1921 yılından 1924 yılına kadar bağımsız sancak ve 1924 yılında ise ile dönüştürülmüştür. İlin adıyla ilgili çeşitli söylenceler çıkarılmışsa da gerçeği adını yakınından geçen anlamı akım, akıntı anlamına gelen Çorum çayından(1) aldığıdır.
Çorum, Karadeniz ve İç Anadolu bölgeleri arasında kalmaktaysa da il geneli karadeniz iklimi etkisi altındadır.
Alaca ile ilgili kısaca birkaç cümle söylemek gerekirse İç Anadolu iklimi özelliklerinin daha baskın hissedildiği yerlerindendir. İlçe bir ovada kurulmuş olmasından dolayı önceleri Hüseyinova anlamına gelen "Hüseyinabad" olarak anılırken daha sonraları ova toprağının yer yer değişik renklerde olmasından dolayı Alaca olarak söylene gelmiştir.
Türkiye'nin ilk coğrafya ve tarih ansiklopedilerinden "Kamus-u Alam" ise Alaca'dan kısaca şöyle bahsetmektedir; "Ankara vilayetinin, Yozgat sancak ve kazasından, Yozgat şehrinin 40 kilometre kadar kuzeyinde bir küçük kasaba olup çevresinde pek çok eski eser olup özellikle kasabanın bir buçuk saat kuzeyinde oldukça görkemli ve pek eski bir mezar bulunur."(2)
Alaca yukardaki cümledende anlaşılacağı üzere Yozgat'a bağlı bir ilçe iken il olması üzerine 1924 yılında Çorum'a bağlanmıştır. İlçe kozmopolit bir duruma getirilmek amacıyla doğudan ve Kafkaslardan gelenlerin iskanına tabi tutulmuştur ki bu ayrı bir yazı konusu edilebilir.
Köyümüze gelince bütün özellikleri zaten herkes tarafından bilinmektedir ama en merak edilen konu adının nereden geldiğidir ki bununla ilgili türlü söylenceler vardır. Bence dikkate alınması gerekenler sırasıyla şunlardır:
1- Köyün ana mezarlığının bulunduğu ve şekil olarakta bir külahı andırması, aynı zamanda da Külah Dede'nin orda yattığına inanılması nedeniyle köye "Külah" denilmiş olabileceği;
2- Eskiden köyde kurulan bir mahkemede herkesin affedildiği anlamına gelen "Külli af" diye bir karar çıkmasından dolayı "Külli Af"ın "Külah" şekline dönüştüğü (ki ben bunun çok doğru olduğunu sanmıyorum olsa olsa hoş sohbet birinin bir öyküsüdür);
3- Köyün Hatuşaş yönetimindeki bir bölgede olması nedeniyle eğer o dönemde de yerleşim yeriyse bu adın o zamandan kalma eski bir ad olması.

Yöremizle ilgili değişik düşünceler dile getirme adına sıraladığım bu birkaç satırın gençlerimizin ilgisini çekeceği umuduyla... Galip COŞKUN

 
[1]- ? Türkiye?deki Tarihsel Adlar? Bilge Umar- İnklap Kitabevi Yayınları 1993
[2] - ?Kamus-u Alam? Şemsettin Sami ? Mihran Matbaası 1889
 
***
 
 
RESMİ KAYITLARDAKİ KÜLAH KÖYÜ'NÜN TEK ÇANAKALE ŞEHİTİ

Çanakkale Savaşı Şehidi HÜSEYİN
Kayıt no: 17.732
Adı: HÜSEYİN
Doğum yılı:1298
Şehit olduğu tarih: 05.11.1915
Şehit olduğu yer / Şekli: BAHRİYE MERKEZ HASTAHANESİ

Baba adı: ALİ
Lakabı:KÖRMEHMET OĞULLARINDAN

İli: ÇORUM
İlçesi: ALACA
Bucağı: MERKEZ
Köyü: KÜLAH
Askerlik şubesi: ALACA

Sınıfı: PİYADE
Rütbesi:ER
Kuvvet: K
Ordu:

Kolordu: 1
Fırka:

Alay: 124
Tabur: 3
Bölük: 4
Özel Birlik: TOPÇU MEKTEBİ
 
 
 

 

 

 

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top