• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Merhaba,

Duyuruları Whatsapp üzerinden yapmaya başladık, duyuru almak isteyenler numaralarını bildirebilir. Akıllı telefonu olmayanlara duyuru malesef gelmeyecek.


Ankara Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 35,0619   35,1251
EURO 36,4162   36,4818
       
Özlü Sözler
- Alçak gönüllülük en güzel giysidir. ÇERKEZ ATASÖZÜ
Son Ziyaretçi Yorumları
Zeki Bayırcı
1987-1990 yılları arasında Külah köyünde öğretmenlik yaptım. Dronla yapılan çekimi izledim. Çok değişmiş. O dönemden tanıdıkları da vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Kalanlara sağlık sıhhat afiyetler diliyorum. Özellikle bana her konuda yardımcı olan İzzet Kulaksız amcaya Rabbim gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaAllah.

Galip OŞKUN
Yapılan bağışlar dolayısıyla köylülerimize teşekkür ederim. Bunun bir gelenek haline gelmesini ve köyümüzün kalkınmasına yardımcı olmasını yürekten dilerim. Emeği geçen herkese saygı ve sevgilerimi iletirim. Galip COŞKUN

Galip COŞKUN
Aile büyüğümüz Elmas (COŞKUN) ÇELİK'in vefatı dolayısıyla heran yanımızda olan, cenazeye katılan, telefonla arayarak acımızı paylaşan bütün dost ve yakınlarımıza ailemiz adına teşekkür ederim. Galip COŞKUN


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız
DİL ve YAZI

DİL ve   YAZI Yazı en temel iletişim araçlarımızdan biridir ve seslerin işareti olması nedeniyle de dilimize uygun olması gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir.

Tanzimat döneminde Osmanlının geri kalma nedenleri araştırılırken yazının dile uygun olmamasının eğitimi zorlaştırdığı ve özelliklede askeri alanda başarısızlıkların eğitimsizlikten kaynaklandığı ve dolayısıyla da toprak kayıpları nedeniyle ekonomik gelirlerin azaldığı belirlenmiştir.

Eğitim sisteminin yaygınlaştırılması için ilk iş yazının dile uygun hale getirilmesi konusu gündeme getirilmiş ancak yalnızca gündeme getirilmekle kalmış yapılan bütün girişimler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. İlk başlarda Ali Süavi, Ahmet Vefik Paşa, Ahmet Mithat Efendi son dönemlerde ise Hüseyin Cahit (Yalçın), Abdullah Cevdet, Celal Nuri (İleri) ve Ziya Gökalp gibi aydınlar Latin alfabesi de dahil olmak üzere çeşitli öneriler getirmiş ancak hiç bir öneri uygulama alanı bulmamıştır.

Yapılan tek uygulama Enver Paşa döneminde askere öğretilen ve Arap alfabesindeki harflerin sözcüğün başında, ortasında, sonunda ayrı yazılması ve birleştirilmesi kuralını değiştirerek harflerin ayrı ayrı yazılarak kolay okunup yazılmasını sağlayacak ve halkın “Enver Paşa Yazısı” dediği bir yöntem uygulanmıştır. Ancak sesleri tanımlayan harfler dil yapısına uygun olmadığından yani özdeki yanlış değiştirilmediğinden bunda da başarılı olunmamıştır.

Her zaman olduğu gibi yanlışlık yine Cumhuriyet döneminde düzeltilmiş, dile uygun bir alfabe oluşturularak 1.Kasım.1928 de yürürlüğe konulmuştur. “Bir gecede ulus cahil bırakıldı” denilerek küçümsenmeye çalışılan bu olay sayesinde yüzde 3.6 olan okur yazar oranı ilk hamlede açılan “Millet Mektepleri” aracılığıyla yüzde 30 düzeyine getirilmiş bu günde yüzde 90 düzeylerinin üzerine çıkarılmıştır.

Ne diyelim durum ortada “Başöğretmen’e” ve okuyan herkese selam olsun. Galip COŞKUN

Yazar: GALİP COŞKUN

Tarih: 27.11.2011 17:56:16



Galip Coşkun
Okunma Sayısı: 1622


3.137.199.145








YAZARIN DİĞER YAZILARI

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top