BİZE AİT, BİZCE ÇOK BİLİNMEYEN İÇECEK KEFİR !
Sanırım ilaçların yararlarının yanı sıra yan etkilerinin de olduğunu bilmeyenimiz yok gibidir. Fakat öyle doğal içecekler vardır ki hem sıvı, hem de ufak tefek ilaç gereksinimimizi karşılar. İşte bu içecek olsa olsa kefirdir diye gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Kefir mayasını ziraat fakülteleri satış noktalarından yada evde üreten kişilerden rahatlıkla bulmak mümkündür. Yıllar öncesi ziraat fakültelerimizden birinin ürünlerinin satıldığı bir satış noktasından edindiğim bir bilgi notunda bakın kefir için neler deniliyor;
Kefir, ilk kez Güney batı Asya’da Türkler tarafından yapılmış ve günümüzde birçok ülkeye yayılmış bir mayalı süt ürünüdür. Yoğurt ve diğer mayalı süt ürünleri ile karşılaştırıldığında içinde bulunan mayalar ve asetik asit bakterilerinden dolayı zararlı bağırsak mikro organizmalarına karşı yüksek antibiyotik özelliği göstermektedir.
Sindirimi çok kolay olduğundan sütü kolaylıkla sindiremeyen kişiler, kefiri rahatlıkla kullanabilirler. Kefirin mide ve bağırsak hastalıkları üzerinde yararlı etkileri olduğu doktorlar tarafından ortaya konulmuştur. Rusya’da kefir, tedavi edici özelliğinden dolayı hastane ve sanatoryumlarda çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Ürünün sindirim sistemi ve metabolik rahatsızlıklara, yüksek tansiyona, alerjik hastalıklara ve psikolojik gerginliklere iyi geldiği söylenmektedir.
Kefir her evde kolaylıkla yapılabilmektedir. En iyisi keçi sütünden olmakla birlikte diğer sütlerden de üretilebilmektedir.
Kefir taneleri pastörize edilmiş ve oda sıcaklığındaki bir su bardağı süte konularak 24 saat aynı sıcaklıkta mayalanmaya bırakılır. Bu süre sonunda bir süzgeçten geçirilerek ayrılan maya sonraki üretimler için aynı şekilde kullanılır. Elde edilen kefir ayrı bir kaba alınarak 1ila 4 gün 15 santigrat derecede tutulur. Bundan sonra tüketime hazırdır. İstenirse 24 saat buzdolabında bekletilebilir, soğutulmuş kefir içim için daha uygundur.
Göz önünde tutulması gereken en önemli konu şudur kefir üretiminde hiçbir zaman kaşık, süzgeç, sütün konulduğu gibi kap gibi metal gereç kullanılmamalı bu gereçler cam, ağaç ya da kaliteli plastikten yapılmış olmalıdır. Kefir mayası üzün süre saklanacaksa yıkanıp güneşte kurutulduktan sonra buzlukta birkaç yıl saklanabilir.
Sağlıklı günler dileklerimle… Galip COŞKUN