• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Merhaba,

Duyuruları Whatsapp üzerinden yapmaya başladık, duyuru almak isteyenler numaralarını bildirebilir. Akıllı telefonu olmayanlara duyuru malesef gelmeyecek.


Ankara Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 35,5516   35,6156
EURO 36,8320   36,8984
       
Özlü Sözler
- Amacı olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. MONTAİGNE
Son Ziyaretçi Yorumları
Zeki Bayırcı
1987-1990 yılları arasında Külah köyünde öğretmenlik yaptım. Dronla yapılan çekimi izledim. Çok değişmiş. O dönemden tanıdıkları da vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Kalanlara sağlık sıhhat afiyetler diliyorum. Özellikle bana her konuda yardımcı olan İzzet Kulaksız amcaya Rabbim gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaAllah.

Galip OŞKUN
Yapılan bağışlar dolayısıyla köylülerimize teşekkür ederim. Bunun bir gelenek haline gelmesini ve köyümüzün kalkınmasına yardımcı olmasını yürekten dilerim. Emeği geçen herkese saygı ve sevgilerimi iletirim. Galip COŞKUN

Galip COŞKUN
Aile büyüğümüz Elmas (COŞKUN) ÇELİK'in vefatı dolayısıyla heran yanımızda olan, cenazeye katılan, telefonla arayarak acımızı paylaşan bütün dost ve yakınlarımıza ailemiz adına teşekkür ederim. Galip COŞKUN


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız
BUGÜN GÜNLERDEN NE?

 BUGÜN GÜNLERDEN NE?

Takvim sözcüğünün Türkçemizdeki karşılığı “Günbilgisi” dir fakat ne yazık ki zamanla ilgili kullandığımız sözcükleri anlayacağımız dilde kullanmaya özen göstermediğimiz için “Günbilğisi” sözünü kullananımız da yoktur anlamını bilenimiz de. Dilerim ki bundan sonraki kuşak bu konuda gerekli atılımı yapar da her konuda olduğu gibi bu konuda da anadilimizde sözcükler kullanma alanı bulur.
Daha önceden, kullandığımız ay adlarıyla ilgili bir şeyler yazmıştım ve o yazıyı yazarken gün adlarının da nereden geldiğini ortaya koymazsak bu konunun eksik kalacağını biliyordum. O nedenle bu yazıda da gün adlarımız nerden geliyor elimizden geldiğince bilgimizin yettiğince bir şeyler yapmaya çalışmak yararlı olur sanıyorum.
Hemen hemen bütün toplumlarda gün ve ay adları birinci, ikinci, üçüncü gibi sözcüklerle adlandırılmıştır ve büyük olasılıkla da bizde de öyledir. Fakat zamanla çeşitli etkilenmeler kültürümüzde de etkisini göstermiş ve kullana geldiğimiz, alışa geldiğimiz çoğu şeyi bırakıp yerine bizim olmayanları kullandığımız gibi gün adları konusunda da aynı yolu ne yazık ki izlemişiz.
Peki nedir gün adlarımızın anlamı ve nerden gelmiş, yerleşmiştir dilimize? İsterseniz buna birinci gün olan Pazar’dan başlayalım; Farsça yiyecek zar ise yer anlamına gelmektedir ve bâzar sözcüğü haftanın belli bir günü yiyecek satılan yer anlamında kullanılmış ve dilimizde pazara dönüşmüştür. Bilindiği gibi bir sonraki zaman anlamına kullandığımız sözcük “erte” sözcüğüdür ve pazara eklenerek bir sonraki günü adlandırmamıza neden olmuştur ve pazardan sonraki güne de Pazartesi demişiz. Salı sözcüğü ise dilimize geçişi en şaşırtıcı olanıdır çünkü bu sözcük Kâmûs-ı Türkî’ye göre eski topluluklarca savaş tanrısı Merih’e mensup olan anlamında kullanılmaktadır ki dilimize nasıl geçmiş belirleyemedim. Çarşamba sözcüğü farsça dördüncü gün anlamına gelen çaharşenbe’den, Perşembe sözcüğü ise beşinci gün demek olan pençşeşenbe’den gelmektedir. Cuma sözcüğünün Arapça toplanma anlamındaki cum’a’dan geldiğini sanırım çoğumuz bilmesekte tahmin ederiz. Biraz önceki açıklamadan Cumartesi sözcüğünün anlamı kendiliğinden çıkmaktadır.
İşte günlerimize verdiğimiz adların anlamları da böyle diyerek kaygıdan ve tasadan uzak nice günler ve haftalar geçirmemiz dileğiyle okuyan herkese saygılar sunarım. Galip COŞKUN


Yazar: GALİP COŞKUN
Tarih: 28.06.2010 09:14:20



Galip Coşkun
Okunma Sayısı: 1887


3.135.207.193








YAZARIN DİĞER YAZILARI

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top